Meble chłodnicze to jedno z najczęściej wykorzystywanych wyposażeń, stosowanych głównie na potrzeby branży gastronomicznej oraz spożywczej. Zapewniają świeżość produktów niezależnie od temperatury otoczenia. Do najczęściej spotykanych urządzeń należą lady chłodnicze, witryny, regały oraz szafy, a także bonety mroźnicze. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy od charakteru lokalu w jakim znajdzie on zastosowanie, a także od tego, jaki rodzaj produktów wymagających chłodzenia jest oferowany w danym miejscu.

Supermarkety

W supermarketach znajdziemy wszelkiego rodzaju lady chłodnicze(http://www.ladex.com.pl/products-list-22-0.html) oraz szafy. W tego typu wielkopowierzchniowych miejscach asortyment wymagający niskich temperatur jest liczony w setkach egzemplarzy. Duże gabaryty lad chłodniczych oraz szaf pozwalają na zapewnienie optymalnej ilości miejsca do przechowywania.

Lokale gastronomiczne

Wszelkiego rodzaju restauracje, bary czy cukiernie potrzebują zazwyczaj niewielkiej ilości miejsca do chłodzenia, a ponadto nie są miejscami samoobsługowymi. Dlatego dobrym wyborem są tutaj witryny oraz lady chłodnicze, które prezentują oferowany towar i jednocześnie zapewniają optymalne warunki temperaturowe.

Lokalne sklepiki

W lokalnych sklepach wykorzystanie lad chłodniczych zależy głównie od charakteru działu. Może on być nastawiony na samoobsługę – wtedy na życzenie klienta dany regał chłodniczy zostaje wyposażony w ruchomą przegrodę.

Pozostałe miejsca zastosowania

Użycie lad chłodniczych, witryn oraz regałów jest powszechne również w wielu innych miejscach. Duży popyt na tego rodzaju wyposażenie sprawia, że zainteresowani kupnem mogą wybierać dodatkowe opcje jak na przykład światło wewnątrz urządzenia czy żaluzje nocne.